Vertalen is geen beroep, het is een manier van leven.*
Nadat je in de opstapcursus je talent hebt getoetst en de eindvertaling positief is beoordeeld, begint de tweejarige opleiding. De lessen zijn in onze lokalen aan de Herengracht 613, 1017 CE Amsterdam. In hetzelfde pand zijn uitgeverij Van Oorschot en de Schrijversvakschool gevestigd.
Eerste jaar
Het eerste jaar bestaat uit intensieve vertaalworkshops. Elk trimester bestaat uit zes workshops, op locatie, aangevuld met gerichte lees- en schrijfopdrachten. Toegang tot het laatste jaar hangt af van de beoordeling door de docenten. Het cursusgeld voor het eerste jaar bedraagt 2475 euro.
Tweede jaar
In het tweede jaar wordt de focus op langere vertalingen gelegd. Dit vereist meer tijd tussen de workshops en een andere vorm van begeleiding. Het jaar bestaat daarom uit een mix van workshops en mentoraat. In de eerste twee trimesters zijn er telkens zes workshops, aangevuld met een Schrijftraining onder leiding van Lidewijde Paris.
Het derde trimester besteedt de student aan de eindvertaling en er zijn workshops en informatieve sessies over de professionele aspecten van het literair vertalerschap. Elke student wordt individueel begeleid door een mentor, die de vertaling in bespreeksessies en met schriftelijke feedback de juiste kant op stuurt. Studenten kiezen zelf de tekst voor de eindvertaling en sorteren dus voor op een mogelijk specialisme. Het cursusgeld voor het tweede jaar bedraagt 2475 euro.
Diploma
De eindvertaling is de formele afsluiting van de tweejarige opleiding. Wanneer de vertaling positief wordt beoordeeld, ontvang je een certificaat dat uitgevers laat zien dat je het vak beheerst én van wie je het hebt geleerd. De Vertalersvakschool is daarmee een kweekvijver waaruit uitgevers en culturele instellingen putten.
* Paula Stevens